GÖRANS BLOGG

GÖRAN, 53: Välkommen till den manliga gemenskapen, Zara!

“Det är inte Zara som är problemet, det är vi män”, säger Sven Melander i en video som sprids fortare på sociala medier än klamydia på en musikfestival. Tala för dig själv, Sven. Till exempel är jag en man, och jag är då verkligen inget problem. Faktum är att jag dagligen arbetar aktivt för alla människors rätt till lika värde. Ja, du läste rätt. Inte alla människors lika värde utan alla människors rätt till lika värde.

Det är ett vanligt missförstånd att det är synd om tjejerna. Ja, det är otrevligt att vara tjej. Att tillhöra det kvinnliga könet betyder att du befinner dig längst ned i pyramiden, utsätts för förtryck, diskriminering och andra obehagliga upplevelser. Det är inte synd om er. Sluta gnäll. Ni kan välja att ha det bättre!

Vi är alla överens om att samhället är en pyramid. En pyramid där den medelålders, vita heteromannen står på toppen. Självklart är det så – och det är finfint här uppe ska ni veta! Vädret är bra, lönerna är höga och kaffet är alltid nybryggt. Faktiskt så förstår jag inte varför någon skulle vilja vara någon annanstans. Ni där nere klagar ju jämt! Ni tycker att lönerna är för låga, att lagarna inte inkluderar er, att ni inte har samma möjligheter som jag har. Men det är aldrig någon som pratar om varför ni ändå väljer att vara där nere vid pyramidens botten. Varför lida när ni kan låta bli? Bli en man! Bli mig! Bli Göran!

Jag, Göran, 53, vänder mig till Zara Larsson och hennes anhängare när jag säger: Det hela är mycket enkelt. Vill du ha privilegier – så ta dem. Vill du ha högre lön – löneförhandla. Vill du ha utrymme – ta det. Det är inte så svårt! Bli en medelålders, vit heteroman. Kasta dig in i medelklassen. Släng på en mustasch och knyt slipsen. Välj att ha makt, status och pengar. Välj att bli lyssnad på, att aldrig bli ifrågasatt och att få allt du vill ha. Den manliga gemenskapen välkomnar dig med öppna armar. Alla kan ta sig till toppen av pyramiden.

Så, sitt inte där nere och gnäll, skaffa dig privilegier istället. Jag garanterar att det är mycket trevligare. Häng på mig och Sven Melander – bli en Man! Bli en Göran! Du kan, du vill, du törs!

2 – att puta stolt och lite mäktigt

Vem är då Göran? Göran är skamlös, kravlös, självklar. Göran är medveten om sitt prestationslösa egenvärde. Han vet om att han förtjänar att bli hörd, uppmärksammad och tagen på allvar utan att han någonsin behöver bevisa detta för sin omvärld. Göran sitter på samhällets topp av den enkla anledningen att han alltid tagit för givet att han gör just det. Göran undrar aldrig vad andra tycker om honom. Göran ifrågasätter aldrig sin egen kompetens. Göran jämför sig aldrig med någon annan, reflekterar aldrig över sin existens och skulle aldrig känna ett behov av att be om ursäkt för sin uppenbarelse.

Ett första steg mot att bli en ordentlig Göran kan därför vara att just ifrågasätta ditt ständiga behov av att bevisa dig själv. För vem behöver du bevisa dig och varför? Varför behöver du förhålla dig till vad andra tänker och tycker? Saknar du privilegier? Men hallå – ta dem då!

Inlägget shout-out går till Göran, en av våra många lärlingar där ute. Göran har tagit ett första, modigt steg mot fullskaligt Göranskap.

Skärmavbild 2016-07-13 kl. 11.44.24

1.

Klockan är kanske nollsju:femton och jag är, liksom resten av min hemstad, på väg till dagens kneg. Jag trängs på en buss med andra nyvakna, olyckliga själar när det slår mig. Ja, det fullständigt kommer över mig, slår mig som en ljummen fläskkotlett över högra kinden.

In i bussen stiger en man. Håret är tunt och gråspräckligt, skjortan välstruken och uppsynen något självgod. Han håller hela tiden blicken lite över våra andras huvuden, så att ansiktet konstant ses lätt underifrån. Och jag känner det direkt, att jag står under honom. Hela hans varelse utstrålar den makt han besitter, folkmassan i de trånga bussgångarna liksom skingrar sig för att inte råka smutsa ned den dyra kostymen när han passerar.

Den ljumma fläskkotletten lämnar ett svidande sår på min kind. Jag har plötsligt förstått allt: den enda skillnaden mellan honom och mig är att han valt sin position medan jag inte förrän nu vetat om att jag haft ett val. Ett val att vara som honom, vara en Göran.

Så jag blir Göran.