Skärmavbild 2016-07-07 kl. 12.40.01

Nille är ett kulturproduktionsbolag med bas i Stockholm. Vi arbetar i dagsläget främst med humor och genreöverskridande underhållning, men vi har sedan 2014 arbetat med projekt som sträckt sig över hela kultur-, nattklubbs- och aktivistfältet. Nille arbetar gärna med queera, feministiska och antifascistiska frågor.

Nille är ibland Nilleteatern – en nyskapande musikteater i klassiskt stuk med bl.a. antifascistisk musikal och revolutionär revy på CV:t. Vi är proffs på drag som aktivistisk metod, normkreativ gestaltning och samhällskritisk satir. Vi har spelat med både stora och små föreställningar på scener som Kulturhuset Stadsteatern, Kägelbanan/Södra Teatern, Teater Tribunalen, moment:teater och barer som Bonden Bar. Vi har även dragit på turné till Skåne med succéshowen ‘PMS – Res en staty’ som spelades i två år.

Nille är ibland Nille Fulproduktion och producerar mycket annat än teater. Vi ägnar oss gärna åt antifascistiska samlingar för kulturarbetare, nattklubb, performance och rena konstutställningar. Då och då släpps det avsnitt av podcasten ‘En Bärs Med’ och det är inte heller ovanligt att se oss i debatter och paneler gällande kultur, queerhet och feminism.

Kort beskrivet sträcker sig vår verksamhet över många genrer och teman. Vad tycker du att vi borde göra?

NAMNET
Ludvig Holbergs klassiska drama Jeppe på Berget från 1722 exemplifieras ofta som ett av de allra första arbetardramerna. Med ett klassperspektiv som ligger långt före sin tid läses den som ett urexempel på politisk scenkonst. Här ifrån kommer det bevingade citatet ”Alla säger att Jeppe dricker, men ingen frågar varför”. Men en av förklaringarna till att Jeppe dricker är hans hustru Nille, som slår honom. Att även Nille tillhör en utsatt arbetarklass nämns inte, och att hon dessutom förtrycks i egenskap av kvinna är det aldrig tal om. Jeppe blir därmed inte bara urexemplet på politisk scenkonst, utan på den frånvarande intersektionella analysen. Alla säger att Nille slåss, men ingen frågar ju varför?